Att surfplattor och datorer är riktigt bra för barn att lära sig saker med, är det ingen tvekan om. Men många barn sitter alldeles för länge framför skärmen och detta orsakar exempelvis problem med nacken – så kallad paddnacke.3712762-child-using-digital-tablet

De senaste åren har datorn och surfplattan tagit en allt större roll i barnens lek och föräldrarna måste nästintill tvinga barnen att leka med något annat. Att föräldrarna tvingar barnen att aktivera sig och inte bara sitta still framför datorn är oerhört bra. Det är nämligen så att allt fler barn drabbas av så kallad paddnacke, som uppstår när de sitter framåtlutade med en surfplatta i knäet dag ut och dag in.

Barnen är mindre kroppsmedvetande

I den här artikeln kan man läsa att allt fler föräldrar söker sig till vården med barnens paddnackar. Varför det är fler barn än vuxna som drabbas av denna åkomma har att göra med att barnen inte har samma kroppsmedvetande som de vuxna har och de glömmer ofta därför att känna efter i kroppen när de sitter med ett spännande spel på surfplattan. När nacken böjs maximalt i och med att man sitter med plattan i knäet, får detta konsekvenser på nackens muskulatur och nacken blir oerhört ansträngd.

Ta många pauser

För att undvika att barnen får problem med nacken är det bra att sätta gränser för hur ofta och hur länge de får sitta vid en skärm. Man kan exempelvis bestämma att surfplattan aldrig får tas med när man lämnar hemmet. Det är viktigt att ta pauser och röra på sig då och då. Att sitta flera korta stunder framför en skärm är bättre än att sitta bara en väldigt lång stund vid en skärm.