I juletider är det lätt hänt att plånboken känns något lättare än vanligt i och med all julklappshandling och förberedelser inför julmiddagen. Därför är det extra viktigt att du håller ordentlig koll på hur mycket du faktiskt kan spendera utan att gå back i ekonomin.

present julklapp inslagetJulen är för många en underbar tid som spenderas i sällskap av nära och kära, men för vissa innebär julen mest ångest och julklappsstress. Till exempel skrev Expressen i januari detta år om hur svenskarna kämpade med sin ekonomi efter fjolårets jul – och då får vi hoppas att man verkligen tänker till i år och budgeterar så att man inte spenderar mer än vad man klarar av ekonomiskt. Och nu i dagarna kom ett filmklipp med Frida Andersson, som arbetar på SvD Näringsliv som privatekonomireporter, upp på SvD Näringslivs hemsida som behandlar just tips om hur vanliga Svenssons ska få pengarna att räcka till i jul. Och det främsta tipset är som alla år det samma: låna inte pengar till julklappar!

Tänk ekonomiskt i första hand

Ska du låna pengar i jul bör du först kontakta exempelvis låneförmedlaren Advisa för rådgivning för att se om du har den ekonomiska grunden till att faktiskt klara av att ta ett lån. För visst kan ett smslån tyckas lockande när man står där i kassan i mellandagarna och pengarna inte riktigt räcker till – men välj undan för frestelsen det är inte värt det. Nu startar Advisa en kampanj för att just förhindra att människor sätter sig i ekonomisk knipa på grund av julen och ber människor att ta en bild på julklappstips som kostat under hundra kronor och lägga upp på Instagram med taggen ”hundralappen” för att visa att det visst går – utan lån. I tidningen GP hälsar Advisa följande om kampanjen:

– Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.